Pestro dogajanje na Slovenskem knjižnem sejmu

Za nami je zagotovo najbolj težko pričakovani dogodek za založnike in bralce v Sloveniji! Govorimo seveda o 39. Slovenskem knjižnem sejmu!

Od torka, 21. novembra do nedelje, 26. novembra, smo dneve od jutra do večera preživljali na Gospodarskem razstavišču, v kupoli A, ter na naši stojnici vsem obiskovalcem – od tistih, ki se komaj učijo branja, do tistih, ki berejo že dolga desetletja – z navdušenjem in predanostjo predstavljali naše knjige ter poslanstvo.

Navdušenje je bilo tudi posledica tega, da smo na sejem prinesli polne škatle knjižnih novosti: tretji in četrti del serije o Eriku Voglerju ter presunljivo novo dvojezično pesniško zbirko urugvajske pesnice Idee Vilariño z naslovom Ljubezenske pesmi, ki jih je posvetila Juanu Carlosu Onettiju, prav tako pisatelju. Prvič smo v slovenskem prevodu v rokah držali pretresljivi roman Matere ne, v katerem baskovska avtorica Katixa Aguirre prek zgodbe o materi, ki umori svoja otroka, prevprašuje trditev, da matere ne pišejo.

Eden izmed vrhuncov sejma je bil zagotovo obisk Jasminke Petrović, uveljavljene srbske mladinske pisateljice. Na svojem obisku v Sloveniji je predstavljala prevod romana 35 kalorij brez sladkorja, ki ga je v slovenščino spretno prelila Klarisa Jovanović. To pa ni edini prevod, ki bo izšel pri Založbi Malinc – v kratkem namreč pričakujemo tudi prevod v španščino, pod katerega sta se podpisala David Heredero Zorzo in Sašo Puljarević. O izzivih, s katerimi so se srečevali pri prevajanju, so se na Pisateljskem odru vsi trije prevajalci z avtorico pogovarjali v četrtek, 23. novembra ob 13.00 uri. V srbščini, smo recimo izvedeli, je precej lažje pisati v pogovornem jeziku. Pisateljica pa je izpostavila tudi odgovornost, ki jo čuti ob pisanju za mlade: pomembno je, da se jih uči leteti, ne pa da se jim striže krila.

Avtorica se je v času obiska sicer ustavila tudi na OŠ Janeza Puharja Kranj – Center, v Ljubljani na OŠ Karla Destovnika Kajuha, ter v Gabrovki na OŠ Gabrovka-Dole.

V četrtek je na Odru mladih za najmlajše bralce potekal tudi krajši kviz o nogometu za otroke. Med mladimi navdušenci nad nogometom smo preverili, kako dobro poznajo nogomet, pa tudi to, kako dobro poznajo serijo knjig o Nogometastičnih. Izkazalo se je, da pogumnih bralcev in nogometašev pri nas ne manjka!

Tudi v petek smo za najmlajše bralce pripravili kviz, tokrat na temo slikanice Sivček baskovske avtorice Kris Etxabe, ki preko pripovedi o severnem medvedu opozori na posledice globalnega segrevanja. Po branju slikanice pa smo skupaj preverili, kako dobro so poslušali in kaj so si iz zgodbe najbolj zapomnili. Slišali pa smo tudi nekaj nasvetov o tem, kako lahko vsi skupaj zmanjšamo onesnaževanje.

V soboto, 25. novembra je na Odru mladih sledila še predstavitev zbirke Kako so rože prišle na svet z eno izmed avtoric, Bredo Podbrežnik Vukmir. Poleg pogovora, v katerem smo izvedeli, zakaj so pravljice pomembne tudi za odrasle, je Breda Podbrežnik Vukmir tri pravljice občinstvu tudi pripovedovala. Slišali smo pripoved o tem, kako so rože prišle na svet, o kralju Salomonu in čebeli, pa tudi bolj žalostno zgodbo iz domačih krajev, zgodbo o triglavski roži.

S tem pogovorom so se dogodki na sejmu tudi zaključili. Številna srečanja z bralci, knjižničarji in knjižničarkami, ostalimi založniki, pisateljicami in prevajalci in vsemi knjižnimi navdušenci pa nas bodo gotovo grela še ves december!

Obisk Jasminke Petrović je sofinancirala Evropska unija. Izvedbo dogodkov je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.